EMS training bij blessures
Tijdens een EMS-training wordt gebruik gemaakt van elektrische impulsen om de spieren te stimuleren. Deze impulsen zorgen ervoor dat de spieren sneller en intensiever samentrekken dan tijdens een normale workout. Hierdoor kan je in korte tijd veel resultaat behalen.
Maar wat als je een blessure hebt? Is EMS training dan nog wel mogelijk?
Het antwoord is ja! Sterker nog, EMS training kan juist heel goed zijn bij blessures. Door de elektrische impulsen worden niet alleen de oppervlakkige spieren, maar ook de dieper gelegen spieren gestimuleerd. Veel sportgerelateerde blessures verminderen het bewegingsbereik van gewrichten, vooral in de schouders, ellebogen en knieën. EMS kan op een beschadigd gewricht worden gebruikt om het bewegingsbereik te vergroten en de genezing in dat gebied te bevorderen, waardoor de bloedstroom wordt verhoogd en ontstekingen worden verminderd. Hierdoor kan je werken aan het versterken en herstellen van de spieren rondom de blessure.
Het is wel belangrijk om te weten welke oefeningen je wel en niet kan doen bij een blessure. Daarom is het belangrijk om te trainen onder begeleiding van een ervaren trainer. Zo kan de trainer de oefeningen aanpassen aan jouw situatie en ervoor zorgen dat je op een veilige en effectieve manier traint.
Welke blessures zijn geschikt voor EMS training?
Eigenlijk zijn de meeste blessures geschikt voor EMS training. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten, knieklachten, enkelblessures, schouderklachten en nekklachten. Door het gericht trainen van de spieren rondom de blessure kan de pijn worden verminderd en kan het herstel worden versneld.
Verlicht chronische pijn met elektrostimulatie.
Veel patiënten suggereren dat EMS hen helpt chronische pijn in hun gewrichten en spieren te verlichten, evenals het lijden dat verband houdt met stress en spanning. Deze therapie is ideaal voor pijnverlichting bij fibromyalgiepatiënten en kan ook worden gebruikt voor de behandeling van chronische hoofdpijn, spierzwakte en vermoeidheid, evenals algemene lichaamspijn.
Vanwege de beperkte bewegingsvrijheid in gevoelige en ontstoken gewrichten werkt EMS-therapie goed bij mensen met artritis, omdat het het bewegingsbereik van hun gewrichten vergroot en pijn en ontstekingen vermindert. EMS bereikt dit door een laagfrequente elektrische stroom door spierzenuwen en bindweefsel te laten circuleren. De pijn slaagt erin te worden verlicht wanneer het lichaam extra hoeveelheden endorfines en andere natuurlijke pijnstillers in het getroffen gebied begint af te scheiden.
Conclusie: EMS training kan heel goed worden toegepast bij blessures. Het is wel belangrijk om te trainen onder begeleiding van een ervaren trainer en om de oefeningen aan te passen aan jouw persoonlijke situatie. Dus heb jij een blessure en wil je toch werken aan een fit en gezond lichaam? Overweeg dan zeker eens EMS training!