EMS bij Multiple Sclerosis (MS)
Het trainen met EMS stimulatie is een veilige en effectieve manier om spierkracht, spiermassa en uithoudingsvermogen te verbeteren bij patiënten met MS. Er zijn verschillende studies gedaan naar het gebruik van Whole-Body Electronic Muscle Stimulation (EMS) bij patiënten met Multiple Sclerose (MS).
Hieronder het verhaal van Neuroscience Research Australia:
Mensen met multiple sclerose (MS) zijn over het algemeen minder actief dan de algemene bevolking, wat kan leiden tot deconditionering die de functionele vaardigheden verder vermindert. Regelmatige lichaamsbeweging is gunstig voor het beheersen van veel MS-symptomen en het omkeren van deconditionering als gevolg van inactiviteit (Dalgas U, Stenager E, Ingemann-Hansen 2008). Mensen met gevorderde MS kunnen echter moeite hebben met bewegen als gevolg van aanzienlijke vermoeidheid, verlamming van de beenspieren en een slechte schouderconditie (Smith en Hale 2006). Tot op heden is er beperkt onderzoek gedaan naar lichaamsbeweging voor mensen met gevorderde MS.
In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van elektrische stimulatie om personen met gevorderde MS in staat te stellen te oefenen op een stationaire ligfiets. Het doel was om te zien of een tien weken durend programma van deze oefening (40 minuten, tweemaal per week) mensen met gevorderde MS zou kunnen helpen. Tijdens het fietsen met elektrische stimulatie zitten de proefpersonen op een stationaire ligfietsergometer en worden paren met gel ondersteunde elektroden op de quadriceps, hamstrings en bilspieren van elk been geplaatst. De elektrische spierstimulator veroorzaakt gesynchroniseerde spiersamentrekkingen (onvrijwillig) die de oefening in gang zetten. Bij personen met een dwarslaesie vergroot deze vorm van fietstraining de beenspiermassa en de bloedstroom in de benen en verbetert het het glucosemetabolisme, terwijl het een lichte aërobe training oplevert (Davis, Hamzaid, Fornusek 2008).
Dr. Fornusek en een deelnemer met MS bereiden zich voor op een sessie elektrische stimulatiefietsen.
'Exercycles' met elektrische stimulatie zijn ontworpen voor mensen met een volledige dwarslaesie, maar zijn vaak niet geschikt voor mensen met multiple sclerose. De stimulatie is ongemakkelijk en de eerder gebruikte methode werkte niet goed bij personen met gevoel, omdat pijn de trainingsintensiteit beperkt die kan worden geproduceerd. Daarom hebben we de methode van fietsen met elektrische stimulatie aangepast zodat deze geschikt was voor mensen met MS en hen in staat stelde de sterke spiercontracties te produceren tijdens de trainingssessies.
Wat hebben wij gevonden?
Wanneer fietsoefeningen met elektrische stimulatie worden aangepast aan mensen met MS, kan dit goed werken en voordelen opleveren. Dankzij de methode konden grotere niveaus van stimulatie worden getolereerd dan eerder werd gerapporteerd. Er werden sterke spiercontracties geproduceerd en er werd een significante toename van het dijvolume waargenomen, vermoedelijk als gevolg van spierhypertrofie. Waargenomen voordelen van de deelnemers waren onder meer verbeteringen in het transfervermogen, de beencirculatie, spasticiteit en kracht.
Betekenis en implicaties:
De bevindingen suggereren dat lichaamsbeweging met elektrische stimulatie gunstig kan zijn bij personen met gevorderde MS. Verder onderzoek is nodig om de potentiële voordelen (kwaliteit van leven, ziekteprogressie, metabolische gezondheid) van elektrische stimulatie voor mensen met MS te bepalen. Er moet ook worden nagedacht over de manier waarop deze oefentechnologie naar de MS-gemeenschap kan worden vertaald.
Publicatie:
Fornusek C, Hoang P (2014). Neuromusculaire elektrische stimulatie fietsoefening voor personen met gevorderde multiple sclerose . J Rehabilitatie Med 46 : 698-702
BELANGRIJKSTE REFERENTIES:
Dalgas U, Stenager E, Ingemann-Hansen T (2008). Multiple sclerose en lichaamsbeweging: aanbevelingen voor de toepassing van weerstands-, uithoudings- en gecombineerde training . Mult Scler 14 , 35-53.
Davis GM, Hamzaid NA, Fornusek C (2008). Cardiorespiratoire, metabolische en biomechanische reacties tijdens beenoefeningen met functionele elektrische stimulatie: gezondheids- en fitnessvoordelen. Artif-orgels 32, 625-9.
Smith C, Hale L (2006). Arm Cranking: een oefeninterventie voor een ernstig gehandicapte volwassene met multiple sclerose . Nieuwe ijver J Physioth. 34, 172-8.
EMS zelf proberen?
Er zijn veel positieve bevindingen uit het onderzoek. Daarnaast hebben wij een positieve ervaring met één van onze sporters die het EMS pak nu ook thuis gebruikt. Wil jij ervaren hoe het bewegen met een EMS pak is, neem dan contact op voor een vrijblijvende en gratis proeftraining. Je kunt het pak dan uitproberen in ons sportcentrum in Barendrecht. Dit kan eventueel in combinatie met een (lichte) cardio training. Stuur een bericht via
info@mijnems.nl en dan nemen we contact met je op om hiervoor een afspraak te maken.